Del denne posten

Hjem / Nyheter

Rapport fra NM i trolling 2016

Diagram tid 2016

Da var årets høydepunkt avsluttet, og det er på tide å se litt på hvordan NM i trolling 2016 forløp fra vår side. årets konkurranse ble meget vellykket på alle måter. Som vanlig startet påmeldingen 13.00 på lørdagen, men allerede før vi åpnet var adskillige ivrige trollingfiskere innom oss der vi rigget scenen og øvrig utstyr. Da påmeldingen ble stengt 16.00 hadde vi 139 påmeldte team. Dette er en aldri så liten økning i forhold til å fjor, hvor NM nødvendigvis var noe preget av endringen fra innveiing av fisk til fotodokumentasjon. Vi tolker dette som at deltagerne har tillit til systemet vi bruker, og anbefaler andre å delta. Vi setter stor pris på alle de positive tilbakemeldingene vi har fått på endringen. Ikke minst var det positivt å se endel helt nye deltagere, trollere som hadde 2016 som sin debut i NM. Vi benytter det samme oppsettet som på store internasjonale konkurranser, og selv om «gutta på traileren» gjerne skulle fisket i steden ser vi på endringen som både nødvendig og riktig. Under skippermøtet 16.30 gikk Anders igjennom reglene, mens Vidar gikk igjennom viktige punkter ved fang og slipp (F&S). Skal vi dømme ut i fra antall spørsmål, er det naturlig å anta at både regler og gjennomføringen av F&S begynner å bli innarbeidet hos trollingfolket.

 

I kjent stil gikk starten 17.30 av med et smell. Det er mulig svartkruttskanoner gikk av moten for en tid tilbake, men steike så morro det er. Det etterfølgende brølet fra 139 båter på vei opp i plan var nok hørbart ned til Minnesund. Det gikk ikke mange minuttene før den første innmeldingen av fisk kom. Rundt 18.30 ble den første 70+ centimeters fisken registrert inn. På bakgrunn av tidsstempelet i bildene vi fikk inn, har Hroar Jegtvolden (en av gutta på traileren) laget diagrammet under. Diagrammet viser bettperiodene konkurransen igjennom:

 Diagram tid 2016

Diagrammet er satt opp på basis av de 77 bildene vi har med tidsstempel vi er helt sikre på. På grunn av ulike feilkilder kan man ikke alltid stole helt på slike tidsstempler, derfor har vi utelukket noen av de 97 godkjente fiskene som totalt ble tatt. Dette er bare et eksempel på hva slags statistikk vi i NTF kan lage med denne konkurranseformen. NTF sitter med fangstdata tilbake til 90-tallet, men datidens konkurranseform gjorde det umulig med akkurat denne typen statistikk. Diagrammet over viser tydelig når man skal sørge for å ha alle fire stenger i bruk, og er så vidt vi vet unikt med tanke på Mjøsa. Vær dog obs på at det er noen feilkilder her, men trenden er klar nok. 

Morten Martinsen var den eneste med seks godkjent fisk, og 7.803 poeng. Dette gir et gjennomsnitt på hans fisker på 1.300 poeng, eller 71 centimeter om du vil. Totalt ble det sanket 94.750 poeng under NM, som gir et snitt på 1722 poeng per lag med fisk, eller 977 poeng per fisk i snitt. Dette tilsvarer en snittstørrelse på innrapporterte fisk på 65 centimeter. Poengtabellen er regnet ut på bakgrunn av data for snittvekt i forhold til størrelse på Mjøsa. Et snitt på 65 centimeter er en merkbar økning i forhold til 2015, som var det første året vi kan sammenlikne med.

24 av lagene fikk mer enn en godkjent ørret. 8 av disse fikk tre godkjente, 5 lag fikk fire godkjent, fire lag fikk fem godkjente mens Morten var alene om hele seks godkjente. Ser vi på enkeltfisk, ble det tatt to ørret på 82 cm (2100 poeng hver) og to ørret på 84 centimeter (2270 poeng hver), samt en på 80 centimeter (1935 poeng). Hele fem ørret over 80 centimeter er svært bra. 

En annen ting som ble tydelig for oss på traileren, var at Morten Martinsen fra Lena var riktig mann på riktig sted utpå Mjøsa. Morten er en gjenganger på NM, og en av de aller ivrigste trollerne på Mjøsa, så det var svært hyggelig å se at han meldte inn den ene fisken etter den andre. Men som resultatlisten viser, var han ikke alene om fiskelykke.

1   Morten Martinsen
2 Team Fishaholic Aleksander Degvold
3 Team Frydenlund Vegard Frydenlund
4 Team Sperrillen Lars Jordal
5 Team Nårje II Cato Pettersen
6 Team Raufoss Bjørn Fjeldet
7 Team Festus Arve Bakken
8 Team Gunders Espen Gundersen
9 Team Herten Jan Roger Haugen
10 Team RAM Morten Stenersen
11 Team Underdog Frank Bredesen
12 A-team Roy Idar Brandlistuen
13 Team Quatro Jørn Lund Olsen
14 Team Itnolurt Frode Fosserud
15 Team Brandsgård Roar Brandsgård
16   Kjetil Mikkelsen
17 Team Knoll og Tott Håvard Bjerregård
18 Team Tanja Andreas Nilsen
19 Team Hippehengeren Gunnar Hippe
20 Team Minken Johnny Braata
21 Team Utur Trond Vanvik
22 Team Bulgaria Janko Ivanov
23 Team Rena Tore Wernberg
24 Team Delt sisteplass Mats Søreng
25 Team Bravo Henrik Schjølin Olsen
26 Team Granskogen Øyvind Granskogen
27 Team Bye Finn Roar Larsen
28 Team Kvikk Andre Svensen
29 Team Rana Tor Håkon Hanstad
30 Team Bonito Jørn Syvertsen
31 Team Skarven Jan Olav Wiker
32 Team Warrior Kristoffer Vangen
33 Team Nemo Stig Lomnes
34 Team Rundstjøli Espen Knai
35 Team Ruggen Trond Olav Granholt
36 Team Sandlie Trond Sandlie
37 Team Osebakken Sigmund Andersen
38 Team Pirates Olav Løvli
39 Stenhaug Hans Joar Stenhaug
40 Team Tracker Raymond Svendsen
41 Team 10+ Trond Bjørnstad
42 Team Harryfiske Harry
43 Team Tigergutt Stian Gundersby
44 Team Nofisk Johnny Høgli
45 Team Bergli Stein Ove Bergli
46 Team Nårje II Per Ivar Huus
47 Team Odalen Raymond Rudshaug
48 Team Laffen Arild Løken
49 Team Rune og Kristian Rune martinsen
50 Team Elin Sverre Johan Vinjusveen
51 Team Knappern Atle Knapp
52 Team Mjøsa Johnny Nohr
53 Team Hallingkast Kai
54   Oddgeir Opphaug
55 Team AAA Jan Egil Andresen

 Fullstendig resultatliste fra NM 2016 finner du her.

Norgesmesteren i trolling 2016, Morten Martinsen:

Norgesmester 2016

Morten dro med seg en betydelig del av prisbordet. De meste verdifulle premiene hans var en Lowrance HDS Gen 3 multifunksjonssenhet og en Motorguide Xi5 frontmontert elmotor. NM er kjent for et bugnende prisbord, og 2016 var intet unntak. Samtlige deltagere med fisk (55 av 139) ble premiert og det var knapt en premie med en verdi under 1000,-

Og her er hele pallen:

Topp tre NM 2016

Fra venstre ser vi Erik Grimsøen og Hroar Jegtvolden fra sekreteriatet, så 3 plass Vegard Frydelund (Team Frydelund), 2 plass Aleksander Degvold (Team Fishaholic), 1. plass Morten Martinsen og ytterst til høyre Styreleder i NTF Anders Nygård.  

Team Frydenlund/ Vegard Frydelund stakk avgårde med NMs største ørret med denne på 84 cm som alene ga 2270 poeng:

NM 2016s største ørre

Fisken over var en av hele to ørreter på 84 cm. Avgjørelsen om at Vegards fisk skulle vinne ble tatt av juryen basert på reglene som sier at dersom to fisker har samme lengde skal vinneren kåres på bakgrunn av en helhetsvurdering. Juryen vet ikke hvem sine fisker de vurderer, så dette er så upartisk det kan bli. Vegards fisk var en flott storørret, mens den andre fisken med samme lengde var en utgytt fisk på retur så en enstemming jury var ikke i tvil om hva som var riktig avgjørelse.

I år fikk vi telefonen vi alltid frykter, en båt var sprunget lekk. Med teamet på en telefon, og Redningsskøyta på en annen, og hurtignummer til Brannvesen og Politi klart til bruk på telefon tre, ble det heldigvis fort klart at gutta hadde kommet seg til havn på Hamar for egen maskin. Dessverre var ikke båten mulig å redde, den sank ved kaia før man rakk å få på plass bil og henger, men alt gikk bra med gutta ombord. Dog vitner hendelsen klart om viktigheten av å bruke godkjente flyteplagg, noe som også er et krav i reglene våre. Ingen fisk eller tittel er verd å dø for. Utover godkjent flyteplagg anbefaler vi vanntett (og fulladet) mobiltelefon og VHF samt nødraketter. Det er store avstander på Mjøsa, og tidvis dårlig mobildekning, så ikke stol på bare en av delene.

Kort oppsummert var NM 2016 bedre enn NM 2015 på alle områder, selv om 2015 også var bra. Flere deltagere, flere fisk, større snittstørrelse på fisken og bedre vær.

Vi ønsker å rette en takk til alle våre sponsorer, og en spesiell takk til hovedsponsor Mjøsservice. 

Invitasjon side 1

Invitasjon side 3

Med det ønsker vi alle velkommen tilbake til NM i 2017! Men før den tid har NTF flere spennende arrangementer, disse kan du se i vår kalender. Neste treff er røyetreffet på Randsfjorden i august, en klassiker av et treff hvor vi legger litt ekstra vekt på det sosiale tilsnittet.

 

Del denne posten

1 kommentar

  1. Profilbildet til TeamScuirus

    Flott arrangement og mange fine fisker, dessverre dårlig fangst på meg i år.

Skriv kommentar

Glemt Passord?

Register deg