Råd og veiledning

Trollingskole

Våre svenske naboer er også ivrige trollingfiskere, og en av utstyrsleverandørene over kjølen, Regal Marin har laget en kort innføring til trollingfiske, som viser trollingfiskeren det grunnleggende innenfor trollingfiske som sportsfiske sjanger. Her er link til trollingskolen


 

Tips og triks for fisket i Mjøsa

  • Når det gjelder vårfisket så er jo Furnesfjorden en ideell plass med tanke på at det blir fortest varmt vann der, og krøkla som går inn der tidlig på våren. Nattfisket er den beste tiden der, (men det gjelder generelt over hele Mjøsa) Helgøya er også en meget bra plass, med Sundet, Hornsodden, flaggstanga, Alleen, Holmen, Bergvika etc..
  • I stor grad er det overflatefiske som gjelder på våren i allefall. Bruk gjerne bly søkker 10-15 meter foran agnet, slik at du kan få agnet ned på forskjellige dyp. Prøv deg frem med forskjellige tyngder, fra 10 – 60 gram. Dette kan også være greit ifht. å samle opp gress, og kvist og kvast. Du kan enten bruke pærebly med strikk, eller planer board klyper rigget med forskjellige pæreblysøkker til å feste på sena. Planer board klyper er enklest å håndtere, men blir noe dyrere.
     Mankan også bruke dipsy diver, i forskjellige størrelser. Dette er en plate med en festeskinne på midten hvor du fester fortom til agnet i bakre ende, og monterer en snubber (gummi strikk) i fronten, for å ta av tyngden under hugg. Denne finnes i flere str og tyngder, og er også vridbar, slik at den fisker både i dybden og ut til siden. Det som sies å være trikset med dipsy er å kjøre den på litt slakk brems, slik at den sakte fisker seg dypere. (det følger med en tabell som viser hvor dypt den går ifht. hvor mye sene du har ute. Så sneller med telleverk er greit å ha her…) Når du så har fisket av ned til f.eks 20 meter, napper du opp stanga slik at den løser ut, og sveiver inn og begynner på nytt. Når du får fisk, følger du med på hvor mye sene du hadde ute ved hugg. Dette gir en indikasjon på at fisken i allefall befinner seg på dette dypet. Om dette er helt eksakt på Mjøsa vet jeg ikke, har kun brukt disse på laksefiske i Østersjøen.
  • Agn som fungerer på Mjøsa er : Tomic, Bomber, Strike Pro, Lappia, Rapala Husky, Apex, Tasmanian Devil, Prey, Skjeer i ymse format, agnfisk rigget i diverse plastskaller (Vuoksi Raksi, Salsa, VK Rax, Cripled Anchovy etc…) Str 8-12 cm, og farger : grønt, blått, perlemor… her er det mye forskjellig som går..
  • Farten bør ligge på alt fra 1,6 knop til oppunder 3 knop. Det avhenger av agn og temperatur i vannet. På våren fiskes det gjerne saaakte og da med agn som fisker i disse hastighetene. Tomic f.eks fisker nok best i 2,5 – 2,7 knop. Alt som roterer og spinner bør fiskes saktere (og husk på gode og nok swivler for å forhindre tvinn på sena)
  • Hvis du har problemer med å høre at det biter så finnes det små bjeller å få tak i som festes i stangtuppen. Flere butikker fører slike.
    Et tips her til lands er : https://www.trolling.no

 

 


 

 

Tips for å tolke ekkolodd bilder, samt innstilling av ekkolodd

NTF har via vårt forum fått forespørsel fra flere om hvordan ekkoloddet skal stilles inn og hvordan ekkoloddbildene skal tolkes.
Det beste vi har funnet så langt er et par artikler fra et par av de profesjonelle fiskerene i USA, som fisker i Lowrance teamet

https://www.hightechfishing.com/sonar.html

Understanding Your Sonar

Som det meste annet som er skrevet om ekkolodd går dette mest på fisk som står ved bunnen. Jeg håper å få tid til å skrive litt om hvordan loddet best kan brukes ved trollingfiske i løpet av vinteren eller våren.

Lowrance har oppdatert sin sonar tutorial, og her er det mye nyttig info

Lowrance Sonar Tutorial

Glemt Passord?

Register deg